Ga naar hoofdinhoud
Duurzaam ruimtegebruik en mobiliteit voor een klimaatbestendige gemeente
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Duurzaam ruimtegebruik en mobiliteit voor een klimaatbestendige gemeente

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Lobbenstad Maasmechelen

Na de mijnsluiting heeft Maasmechelen in de afgelopen decennia een verschuiving doorgemaakt naar dienstverlening en toerisme als de belangrijkste steunpilaren van de lokale economie. Dit heeft geleid tot een vernieuwde benadering van het gebruik van open ruimtes, voornamelijk in de bebouwde kernen. In deze kernen was er tot nu toe een overaanbod aan woon- en winkelruimte, met onduurzaam ruimtegebruik als gevolg. Een nieuw ruimtelijk beleidsplan, begeleid door Antea Group, kan zich richten op duurzame mobiliteit en het behoud van ruimte voor water en natuur.

De opdracht

Maasmechelen zit in de transitie van een mijngemeente naar één van dienstverlening en recreatie, zoals natuur, erfgoed, leisure, enz. Bovendien legt de huidige klimaatuitdaging een steeds sterkere klemtoon op mobiliteit en efficiënt, duurzaam ruimtegebruik. De gemeente heeft de ambitie om tegen 2050 te evolueren tot een lobbenstad, waarbij de waardevolle open ruimte van de randen tot diep in de stedelijke kern doordringt. Om dit te verwezenlijken was er dus een nieuw gemeentelijk ruimtelijk structuurplan nodig. Dit plan zal het stedelijk gebied ten volle integreren in de strategie van natuurbeleving als motor van de lokale economie, en tegelijkertijd een strategie van aangename en klimaatrobuuste publieke ruimte mogelijk maken.

Lobbenstad Maasmechelen
Lobbenstad Maasmechelen

De oplossing

Voor deze opdracht begeleiden wij Maasmechelen gedurende het gehele proces, van de verkenningsnota tot het opstellen van het gemeentelijk beleidsplan ruimte. Ons doel is om een alomvattende aanpak te bieden om de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente te sturen en te verbeteren. Tijdens ons voorbereidend onderzoek voor het beleidsplan ruimte focusten we ons op drie hoofdpijlers van de strategische visie van gemeente Maasmechelen:

  1. Rewilding: overtollige infrastructuren herstellen, groene ruimtes verbinden, en nieuwe ontwikkelingen klimaatadaptief inrichten
  2. Kwalitatieve verdichting: efficiënt ruimtegebruik als antwoord op het voortschrijdend ruimtebeslag, door nieuwe ontwikkelingen strategisch te lokaliseren (nabij performant openbaar vervoer en met ‘15-minuten kernen’)
  3. Vrijetijdseconomie: de grote toeristisch-recreatieve troeven laten doorwerken tot in de stedelijke kern, en een nieuwe beleidsvisie voor sturing van handelsontwikkelingen in de kernen

Maasmechelen staat dus voor belangrijke uitdagingen, zoals het bieden van hoogwaardige woonoplossingen, het versterken van stedelijke aantrekkingskracht, het verbeteren van de leefomgeving, het bevorderen van de vrijetijdseconomie en het beschermen van open ruimtes in het licht van klimaatverandering. Met het nieuwe gemeentelijk ruimtelijk structuurplan hopen we hen te gidsen naar een klimaatbestendig, veerkrachtig Maasmechelen.

Partners en samenwerkingen

Voor dit project werkten we samen met Levuur, waarvan we ondersteuning kregen bij de participatie en het stakeholdermanagement.

SDG's

Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

Meer weten over dit project?

Ik help je graag verder!

Deze website gebruikt cookies.

Selecteer welke cookies je wilt accepteren.

Meer informatie