De komende jaren zal de focus op hernieuwbare energie steeds vergroten. Hierbij worden nieuwe windmolenparken gepland in het Belgische deel van de Noordzee, en zal ook de lokale energieproductie op het land toenemen. Om een antwoord te bieden op de klimaatverandering is een energietransitie onomkeerbaar, waardoor het noodzakelijk is een robuust elektriciteitsnet te creëren en de bevoorradingszekerheid te versterken waar nodig. Vanuit Antea Group waren we verantwoordelijk voor het opstellen van het plan-MER voor dit complexe project waarin verschillende doelstellingen samenkwamen.

Kwaliteit en nauwkeurigheid centraal dankzij multidisciplinaire aanpak

Antea Group begeleidde het complexe Ventilus-dossier en beoordeelde een uitgebreid scala van alternatieven op hun milieu-impact. Onze experts hebben bijgedragen aan een gestroomlijnd proces, waarbij kwaliteit en nauwkeurigheid centraal stonden. Het plan-MER beoordeelt de effecten van een groot aantal alternatieven op vlak van bodem, water, biodiversiteit, mens en landschap. Dankzij onze multidisciplinaire aanpak en kennis konden we het dossier op alle vlakken ondersteunen. De beoordeling van de milieueffecten gebeurt namelijk op een geïntegreerde manier gedurende het volledige planproces. Gezien de complexiteit van het planproces was flexibiliteit noodzakelijk om zowel te reageren als te anticiperen gedurende het gehele proces.

Dankzij de succesvolle MER-procedure kon de Vlaamse Regering op vrijdag 26 januari overgaan tot het definitieve vaststellen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP), waarin het tracé voor de nieuwe hoogspanningsverbinding wordt vastlegt. Het doel  van het GRUP is om  te anticiperen op de energienoden van de toekomst, die ons minder afhankelijk zouden maken van externe energietoeleveranciers.