Het rivierpark Scheldevallei is samen met vijf andere Vlaamse parken geselecteerd als kandidaat om erkend te worden als Nationaal Park. De studie ‘Ruimtelijke Gebiedsvisie Scheldevallei’ die Antea Group heeft opgemaakt in opdracht van de Vlaamse overheid en het Regionaal Landschap Schelde-Durme lag mee aan de basis van het kandidaatsdossier.

 

Ruimtelijke gebiedsvisie rivierpark Scheldevallei

Het voorbije jaar werkten we samen met Idea Consult aan een ruimtelijke gebiedsvisie voor het rivierpark Scheldevallei. Het plan werd opgesteld in opdracht van Departement Omgeving, Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Schelde-Durme. Binnen deze studie werd een visie en actieprogramma uitgewerkt in nauwe samenwerking met verschillende stakeholders, waaronder de gemeentebesturen, middenveldorganisaties en lokale stakeholders.

Het plan is opgebouwd rond drie pijlers:

  • Verwilderen en verweven;
  • Verwonderen met verhalen;
  • en Intuïtief verkennen.

Onder meer de unieke getijdennatuur en een snoer van authentieke belevingen aan het water zijn belangrijke troeven voor het rivierpark.

Met deze studie onderstrepen we het belang van de Scheldvallei voor een klimaatbestendige inrichting in een verstedelijkte context. Veerkrachtige riviervalleien vervullen hierin een cruciale rol, in het bijzonder het Schelde-estuarium dat tegelijk drager is van een uniek maar tegelijk kwetsbaar ecosysteem.


Marten Dugernier
Projectmanager bij Antea Group

Nationaal Park Vlaanderen

Een Nationaal Park dient ertoe de uitzonderlijke natuur en biodiversiteit in Vlaanderen op een duurzame manier te beschermen. Daarom ging de Vlaamse overheid in 2021 op zoek naar kandidaten voor vier nieuwe Nationale Parken Vlaanderen en drie Landschapsparken. Op 12 januari van dit jaar werd zo het rivierpark Scheldevalei—samen met Bosland, Brabantse Wouden, Hoge Kempen (bestaand nationaal park), Kalmthoutse Heide en Taxandria—uit 10 inzendingen geselecteerd als kanshebber voor een erkenning als Nationaal Park Vlaanderen.

Op langere termijn zou een Nationaal Park een samenhangende natuurkern van zo'n 10.000 hectare moeten vormen. Om dus in aanmerking te komen voor de erkenning, moeten alle geselecteerde kandidaten nu een masterplan en een operationeel plan opstellen. Hiervoor krijgen ze begeleiding en financiële ondersteuning van de Vlaamse regering. In het voorjaar van 2023 zullen de plannen vervolgens door een onafhankelijke jury beoordeeld worden. En medio 2023 volgt dan de eigenlijke erkenning door de Vlaamse overheid. 

Bron: VRT NWS