Vispassages zijn van groot belang voor de gezondheid van rivier- en aquatische ecosystemen. Maar wat is een vispassage eigenlijk? We vertelden eerder al wat meer over meanderen, vismigratie en duurzaam rivierbeheer. Vandaag gaan we dieper in op de verschillende soorten vispassages die migratie van vissen mogelijk maakt.

Wat is een vispassage precies?

Vispassages, een cruciale schakel voor de bevordering van biodiversiteit, omvatten verschillende structuren en systemen die vissen in staat stellen om barrières zoals hoogteverschillen en dammen te overwinnen. Deze passages spelen een essentiële rol in het faciliteren van natuurlijke habitats voor verschillende vissen en andere aquatische organismen. Het resultaat? Een florerend, veerkrachtig ecosysteem waarin verschillende soorten harmonieus samenleven.

De diverse vormen aan vispassages

  1. Vistrap: Een vistrap bestaat uit een reeks opeenvolgende (ondiepe) poelen of trappen in een rivier. Die trappen zorgen voor een geleidelijke stijging van het waterniveau, wat het voor vissen makkelijker maakt om obstakels zoals stuwen of dammen te passeren. Een mooi schouwspel van vissen die van de ene poel naar de andere springen terwijl ze trouw hun migratieroutes volgen.
     
  2. Vislift: Voor hoogteverschillen die te groot zijn voor natuurlijke stromen of trappen, biedt de vislift een mechanisch systeem om vissen omhoog of omlaag te vervoeren. Waterstromen, emmers of een transportband helpen hen veilig hun weg te vervolgen.
     
  3. Vissluis: Een vissluis is een opening in een constructie zoals een dam die vissen in staat stelt om door de barrière heen te zwemmen. Vissluizen kunnen worden voorzien van roosters of geleidingsmateriaal om vissen te helpen de doorgang te vinden en de stroming te volgen.
     
  4. Visgoot: Een visgoot is een kunstmatig kanaal dat langs een barrière, zoals een dam, wordt aangelegd. Het stelt vissen in staat om barrières te omzeilen en verder te migreren. Visgoten kunnen verschillende vormen en ontwerpen hebben, zoals betonnen kanalen of met stenen beklede goten.
     
  5. Visbypass: Een slimme omweg zoals een visbypass rondom obstakels, zoals een dam of waterkrachtcentrale, biedt vissen veilige en efficiënte migratieroutes. Of het nu een apart kanaal is dat parallel loopt aan de hoofdstroom of een zijrivier, visbypasses zorgen ervoor dat vissen hun reis zonder hindernissen kunnen vervolgen.

Onze experts staan aan de frontlinie van duurzaam rivierbeheer en biodiversiteitsbehoud. We streven ernaar om voortdurend innovatieve oplossingen te bieden die onze waterwegen beschermen en het evenwicht van het ecosysteem handhaven.