Als je de vorige drie stappen richting energieneutraliteit succesvol hebt doorlopen, heb je al een solide basis gelegd voor het bereiken van duurzaamheid in de energievoorziening van je bedrijf. Nu is het moment aangebroken om de juiste energietechnologieën zorgvuldig te selecteren en ze naadloos te integreren in het energiesysteem van je organisatie. Maar hoe maak je de juiste keuze? In onze vierde stap geven we je praktische handvaten om de puzzel van jouw energiesysteem zo goed mogelijk te leggen.

Kies voor kostenefficiëntie

Begin met het identificeren van mogelijkheden om energie te besparen voordat je investeert in nieuwe technologieën. Het principe van de goedkoopste energie blijft gelden: energie die je niet verbruikt, is de goedkoopste vorm van energie. In de praktijk zien we tijdens audits nog steeds warmteverliezen via niet-geïsoleerde leidingen, brandende lampen in lege ruimtes en toestellen die overuren draaien. Energiebesparing hoeft in deze gevallen geen abrupte, dure ingreep te zijn.

Denk bovendien altijd aan het optimaliseren van je energieverbruik door het gebruik van energie-efficiënte apparatuur, het implementeren van slimme energiemanagementsystemen en het terugwinnen van energie uit processen.

Kijk verder dan het prijskaartje

Houd bij het kiezen van technologische componenten rekening met de totale kosten over de levensduur ervan. Dit omvat niet alleen de initiële investeringskosten, maar ook de installatie-, onderhouds- en operationele kosten. Het is belangrijk om een holistisch beeld te hebben van de kosten en baten op de lange termijn. Door de Total Cost of Ownership in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past binnen je beschikbare budget en financiële doelstellingen.

Hybride of toch niet?

Kies, indien mogelijk, voor technologieën die al eerder zijn getest en bewezen in vergelijkbare situaties. Het is verstandig om niet het proefkonijn te zijn voor een gloednieuwe en onbewezen technologie. Is jouw proces moeilijk in één keer 100% koolstofvrij te maken? Kijk dan of een hybride oplossing je verder op weg kan helpen, waarbij innovatieve technologieën de basislast van je energievraag op zich nemen, terwijl meer traditionele oplossingen (zoals fossiele brandstoffen) worden gebruikt om piekvraag op te vangen.

Een geleidelijke en doordachte implementatie van technologieën zorgt voor een soepele overgang en minimaliseert de risico's. Bovendien kan je bij een goede inpassing van je techniek in het energiesysteem 80% van je totale energieverbruik verduurzamen. Dat met een realistische terugverdientijd.

Verlies je bedrijfsstrategie niet uit het oog

Zorg ervoor dat de gekozen technologieën in lijn liggen met de strategie en ambities van je bedrijf op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Een coherente en geïntegreerde aanpak zorgt voor synergie en maximaliseert de voordelen op lange termijn. Zorg ervoor dat je de ontwikkelingen in de sector op de voet volgt, zodat je op de hoogte bent van nieuwe doorbraken en prijsdalingen op technologisch vlak.

Door deze tips en praktische handvaten te volgen, kun je de meest geschikte technologische componenten selecteren die passen bij de behoeften van jouw bedrijf en je helpen bij het bereiken van je doelen op het gebied van energieneutraliteit. Word je graag begeleid in je weg naar energieneutraliteit? Neem dan gerust contact op met onze experts.

Download vandaag nog de volledige whitepaper

*Verplicht

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in de privacyverklaring