We nemen je mee in de tweede fase van onze reis naar energieneutraliteit. Om een duurzaam energiesysteem te bouwen, moet je eerst weten welke energietechnologieën geschikt zijn voor jouw bedrijfsactiviteiten. We geven vandaag tips hoe je jouw energie-ecosysteem inzichtelijker kan maken. Daarnaast bespreken we de verschillende mogelijkheden voor energieproductie en hoe deze afgestemd moeten worden op de specifieke behoeften van jouw installatie.

Wat is op dit moment je energieverbruik?

Als je een duurzaam energiesysteem wilt opbouwen, is het belangrijk om te weten welke energietechnologieën geschikt zijn voor jouw bedrijfsactiviteiten, zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Door je processen en hun randvoorwaarden te analyseren, krijg je een beter begrip van de mogelijke alternatieve technologieën die je processen milieuvriendelijker kunnen maken. 

Je kunt ook je huidige en toekomstige energieverbruikspatronen onderzoeken, zodat je je energieproductie daarop kunt afstemmen. Om dit allemaal inzichtelijk te maken, kun je een audit laten uitvoeren. Daarbij kies je de geschikte technologie, verbeter je de efficiëntie van je processen en zorg je ervoor dat processen en verbruik beter op elkaar worden afgestemd om pieken in verbruik te vermijden. Op die manier kun je optimaal profiteren van je eigen decentraal opgewekte energie, zoals zonnepanelen en windturbines.

Welke mogelijkheden zijn er voor energieproductie?

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet elke productietechnologie geschikt is voor jouw specifieke gebouw of locatie. Kun je bijvoorbeeld zonnepanelen op jouw dak plaatsen? Is er ruimte voor een windturbine in jouw omgeving? Kun je de energieproductie-installatie eenvoudig aansluiten op het bestaande distributienet, of zijn er aanzienlijke aanpassingen nodig, zoals het versterken van kabels of het installeren van nieuwe elektriciteitscabines? Overweeg je om eventuele overtollige energie direct aan je buren te verkopen tegen een aantrekkelijke prijs (peer-to-peer verkoop), of geef je de voorkeur aan het plaatsen van een batterij om je eigenverbruik te verhogen?

Deze vragen dienen als basis voor het uittekenen van je energetisch ecosysteem. Niet zeker waar te beginnen? Dan is ons klimaatkompas misschien wel iets voor jou. Onze experts bekijken samen met jou je totaalsysteem en zoeken naar de geschikte oplossing voor jouw bedrijfsactiviteiten. Vul vandaag de quick scan in en ontvang al een eerste gratis preadvies.

Klaar om koers te zetten naar energieneutraliteit? Download hier de whitepaper.

*Verplicht

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in de privacyverklaring