Welkom bij de derde editie van “Allemaal Anteaan”, waarin we ditmaal ons BIM-team in de schijnwerpers zetten. Heb je altijd al willen weten wat BIM precies inhoudt en hoe zo’n team te werk gaat? Lees dan zeker verder voor een boeiende kijk in de wereld van Building Information Modeling.

Maak kennis met Kevin en Jordy

Vandaag stellen we je graag voor aan Kevin De Pooter, Sr. Advisor, en Jordy Feytons, Advisor. Zij zijn twee enthousiastelingen van ons Infrastructuur-team en buigen zich dagelijks over verschillende vraagstukken binnen Building Information Modeling, oftewel BIM.

Om te beginnen: kunnen jullie kort toelichten wat BIM precies is?

Jordy: Bij BIM maak je eerst een model en dan voeg je er een hoop extra informatie aan toe. Een goed voorbeeld is een 2D-schets van een rioolput waar je vervolgens extra gegevens aan toevoegt, zoals het materiaal van de put, de kosten ervan, en wanneer het in de infrastructuurplanning wordt behandeld.

Door dit model te delen met andere betrokken partijen, zie je meteen waar zich mogelijke problemen kunnen voordoen voordat de werken beginnen, in plaats van ze pas te ontdekken tijdens de uitvoering. Het geeft dus een overzichtelijk beeld van eventuele clashes of obstakels en helpt om vooruit te plannen.

Kevin: Een ander belangrijk luik van BIM is het management-aspect ervan. Er wordt namelijk sterk gelet op de manier waarop we al die info delen, welke concrete afspraken erbij gemaakt worden met de projectpartner(s) en de opdrachtgever(s) en in welke omgeving de informatie gedeeld wordt.

Hoe kwam jij voor het eerst in aanraking met BIM? 

Kevin: Voor mij was het eigenlijk een ware evolutie qua functie. Binnen Antea Group Belgium was ik ook de eerste die echt in een project was gestapt waarin BIM een vereiste was. Dat was best wel even zoeken, zowel voor mij als voor de klant. Stelselmatig leerde ik dan bij over wat er precies verwacht werd, welke manier van werken nodig was en welke details in het model moesten. Het BIM-concept zat toen ook nog relatief in de startblokken in België, maar intussen zijn we al helemaal mee met wat er verwacht wordt door onze klanten.

Jordy: Ik ben er ietsje later ingerold, tekenaar zijn binnen Antea Group was voor mij ook mijn eerste job. Tijdens mijn studies had ik al een heel sterke interesse in BIM, maar helaas werd dit nog niet concreet behandeld in de opleiding. Toen onze BIM-Manager een team begon samen te stellen en specifiek op zoek ging naar mensen met interesse in bijv. automatisatie, programmeren, BIM-modelleringen op zich, enzovoort heb ik mijn kans gegrepen. Binnen het BIM-team kreeg ik al snel enkele mooie kansen, zoals de taak om Screencasts van A tot Z uit te rollen op de verschillende kantoren. 

Wat is jouw favoriete (deel)aspect van de job? 

Kevin: Ik ben vooral fan van het stukje automatisering dat erbij komt kijken, en het maken van scripts in programma’s als dynamo (voor civil 3D). Het is ook leuk om een coördinerende rol op te nemen binnen het procesmatige luik van een project.

Jordy: Daar sluit ik me volledig bij aan. Ik was sowieso al heel geïnteresseerd in programmeren, en kende al een ander programma waarbij je repetitieve taken kan automatiseren. Het is dan echt heel satisfying om te zien hoe je een actie die normaal 200 kliks vraagt, kan afwerken in één enkele klik. Bovendien ben je wat gedwongen om ‘anders’ te denken en niet gewoon te doen wat je is aangeleerd. Dat brengt een boost van creativiteit met zich mee. 

Waarom zou je mensen aanraden om bij ons te werken? 

Jordy: Binnen ons BIM-team, en eigenlijk bij Antea Group in het algemeen, hebben we behoefte aan een constante stroom van creatieve energie. We zijn bijvoorbeeld vooral op zoek naar mensen die net van de schoolbanken komen of mensen die zich continu blijven bijscholen. Waarom? Omdat zij net die nieuwe, frisse ideeën met zich meebrengen, die nieuwe technologieën sneller begrijpen én kunnen toepassen. Het is cruciaal om constant nieuwe gezichten binnen te halen die ons uitdagen om anders te denken, om nieuwe manieren van werken te ontdekken. Want alleen zo kunnen we als bedrijf echt vooruitgang blijven boeken.

Kevin: Bij BIM moet je ook blijven vooruitkijken en nadenken over hoe we in de toekomst gaan werken. Dat is al heel anders dan gewoon je routineuze taken uitvoeren. Bovendien hebben we een heleboel leuke projecten in het verschiet, dus je zal je nooit vervelen! (lacht) 

Werken bij Antea Group

Bij Antea Group geven we vorm aan de wereld van morgen. Wil jij graag deel uitmaken van ons team en mee je schouders zetten onder uitdagende projecten? Bekijk onze vacatures en word ook Anteaan.

Ik wil solliciteren!