veilig fietsen langst de fietssnelweg f106 tussen zonsondergang en zonsopgang

Veilig fietsen tussen zonsondergang en zonsopgang langs de fietssnelweg F106

vr, 23/11/2018

Antea Group verzorgde het subsidiedossier voor het plaatsen van verlichting langs de fietssnelweg F106 Herentals-Aarschot voor de Stad Herentals en de gemeenten Westerlo en Hulshout in het kader van het Fietsfonds.

De uitwerking gebeurde in nauwe samenwerking met Eandis waarbij rekening gehouden werd met de toekomstige verbreding van de fietssnelweg. De eerste verlichtingspaal werd 10 oktober geplaatst door Eandis.

Dagelijks maken tot zo’n 1000 fietsers gebruik van deze verbinding. Vanaf dit najaar kan dat ook veilig tussen zonsondergang en zonsopgang. Met het plaatsen van de verlichting wensen de betrokken gemeenten het gebruik van de fiets ook op langere afstanden te promoten.

In omgeving vleermuizenkolonie gaat licht pas branden als fietser passeert

Rekening houdend met de adviezen van het Agentschap Natuur & Bos en de provincie Antwerpen werd geopteerd voor een amberkleurige ledverlichting, in de meest gevoelige zone uitgebreid met bewegingsdetectie en automatische dimming. De negatieve impact op de beschermde kolonie vleermuizen in het gebied wordt zo tot een minimum beperkt. Enkel ter hoogte van de kruispunten met gemotoriseerd verkeer werd gekozen voor wit licht voor een optimale conflictpresentatie.

Dit project draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen 3, 9, 11 en 17 (SDG’s) van de VN.

SDG goals