Kieldrechtsluis

Officiële inhuldiging Kieldrechtsluis door koning Filip

do, 09/06/2016

De Kieldrechtsluis, voorheen Deurganckdoksluis genaamd, is met een sluislengte van 500 meter de grootste sluis ter wereld. Het is tevens één van de grootste Vlaamse infrastructuurprojecten van de afgelopen jaren en verzekert de optimale toegang tot het dokkencomplex op de Linkerscheldeoever in de Antwerpse haven. De nieuwe sluis moet de bedrijven op Linkeroever verder helpen groeien. Er is bijna vijf jaar gebouwd. De bouw was een precisiewerk.
 
Vrijdag 10 juni wordt de Kieldrechtsluis plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van koning Filip. Naar aanleiding van deze opening kan iedereen op zaterdag of zondag, 11 en 12 juni, een bezoekje brengen. In het grootste reuzenrad van Europa, op een hoogte van 55 meter, kunnen bezoekers dit immense bouwwerk en de haven van Antwerpen overschouwen.

Antea Group werkte als landschapsontwerper mee aan de inrichting van het sluisplateau.
Alle activiteiten op het sluisplateau staan in dienst van de sluis. Sturing vanuit het nautisch commando, aandrijving van de sluisdeuren, opslag van reserveonderdelen en wachtruimtes voor sluispersoneel worden georganiseerd volgens functionele logica en in samenhang met het havenlandschap vormgegeven. De sluisgebouwen werden ontworpen binnen één architectonische familie en gaan op in het grootschalige landschap. De omvang van het sluisplateau wordt in het ontwerp gemarkeerd door een grid van lichtmasten. Naast de functionele verlichting van het terrein is het ontworpen lichtgrid uitgerust met signaalverlichting van verschillende niveaus, die de werking van de sluis en het veranderende waterpeil in het hele terrein vertalen.

 
Voor meer informatie en tickets: www.kieldrechtsluis.be
Ontwerpteam: THV Verne - Van Mourik - IRS - Antea Group