Kempens Landschap wint Europese Prijs voor Cultureel Erfgoed

Kempens Landschap wint Europese Prijs voor Cultureel Erfgoed

do, 08/05/2014

Maandagavond 5 mei mocht Kempens Landschap* de Europa Nostra Award in ontvangst nemen. Bovendien sleepte de vereniging ook de Grand Prix in de categorie ‘bijzondere inzet’ in de wacht. Dit gebeurde tijdens een plechtige ceremonie in het Weens Burgtheater. Deze ‘European Prize for Cultural Heritage’ is een mooie erkenning voor de landschapsvereniging.

De Europese Unie reikt elk jaar de Cultural Heritage/Europa Nostra Award uit aan instellingen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording rond cultureel erfgoed. Dit jaar dongen 160 inzenders uit 30 landen mee naar de prestigieuze prijs. Kempens Landschap kreeg de prijs in de categorie ‘verdienstelijke erfgoedorganisatie’.

Philippe De Backer, directeur van Kempens Landschap, nam de trofee in ontvangst in aanwezigheid van o.a. de covoorzitters gedeputeerden Provincie Antwerpen Inga Verhaert en Peter Bellens. De jury liet verstaan dat ze sinds de goedkeuring van de Europese Landschapsconventie 10 jaar geleden, nauwelijks een effectiever voorbeeld heeft gezien van de uitwerking van de Europese visie. Vooral het dossier van Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie trok de aandacht van de jury.

Binnen Antea Group wordt met enige trotsheid gereageerd op de verwijzing van de jury. Als adviseur voor Kempens Landschap  werkte Antea Group een PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) uit voor de Wortel-Kolonie. En voor Merksplas-Kolonie verzorgde Antea Group een integraal en geïntegreerd landschapsbeheerplan.

* De vzw Kempens Landschap beweegt zich in het domein natuur en milieu en is tevens actief op het gebied van bewaring en ontsluiting van landschappelijk en cultureel erfgoed. Vzw Kempens Landschap is actief in 70 gemeenten in de provincie Antwerpen. Antea Group ondersteunt de vzw Kempens Landschap als donateur.

Op de foto ziet u Europees commissaris Androulla Vassiliou en Plácido Domingo, operazanger en voorzitter van Europa Nostra, die de prijzen uitreikte aan Philippe De Backer

Meer informatie = http://www.kempenslandschap.be/home/