Herstel wandelpaden in domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver met landschapspremie

Herstel wandelpaden in domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver met landschapspremie

di, 26/02/2013

Kempens Landschap vzw zal binnenkort een deel van de paden in domein Roosendael herstellen. De werken kaderen in het landschapsbeheerplan dat in 2009 door Antea Group werd opgesteld. De uitvoering zal deels worden gefinancierd met een landschapspremie voor beheerwerken. De inrichting van de toegangsdreef en een nieuwe bezoekersparking werden in dit kader reeds gerealiseerd.

Domein Roosendael

Domein Roosendael is een historische Cisterciënzenabdijsite, aan het begin van de 13de eeuw opgericht langs de Grote Nete in Sint-Katelijne-Waver. Tegen het einde van de 18e eeuw was de abdij uitgegroeid tot een indrukwekkend complex van gebouwen. Getuigen van deze periode zijn de ringgracht, het Pesthuis en het Poortgebouw te midden van een prachtig landschapspark dat in de 19de eeuw werd aangelegd.

Toegankelijkheid en beeldvorming

Dankzij haar prachtige dreven en wandelpaden is Roosendael een knooppunt van wandel- en fietstoerisme. Intensieve betreding en wisselende weersomstandigheden hebben er echter voor gezorgd dat de paden zich in slechte staat bevinden. Dit is niet alleen hinderlijk voor de bezoekers, maar geeft ook een verloederde indruk. Het geheel staat nu in schril contrast met de in 2012 aangelegde brug over de ringgracht. Het herstel van de paden is dus niet alleen nodig omwille van toegankelijkheidsredenen, maar zorgt ook voor een mooier ogend beeld dat aansluit op deze nieuwe brug.

Landschapspremie

Voor beheerwerken die in een landschapsbeheerplan zijn opgenomen, wordt beroep gedaan op een landschapspremie. In augustus 2012 diende Kempens Landschap een aanvraagdossier in voor het herstellen van de wandelpaden. Deze premie werd in december toegekend door Onroerend  Erfgoed.

Bron: Kempens Landschap