mechelen_bruul.jpg

Antea Group adviseert gemeenten in verstedelijkingsbeleid

do, 14/03/2019

Samen leven, bewegen en werken in 2040. Onze steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen. Hoe ga je om met een verdichting van de dorpskern? Op welke wijze wordt ervoor gezorgd dat de leefbaarheid niet in het gedrang komt? En kan dat zonder aan het unieke dorpskarakter te raken?

Antea Group gidste gemeente Opwijk in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘wijziging van woonlagen’. De bedoeling was om op een verantwoorde manier hogere bouwdichtheid te realiseren in de landelijke dorpskern. In Opwijk zijn twee bouwlagen de standaard. Via het RUP kreeg de gemeente inzicht op de strategische centrumlocaties waar drie of vier bouwlagen mogelijk zijn. Het gaat onder meer om de stationsomgeving, de centrale boulevard en de ringlaan. Hierbij hield de gemeente rekening met de wegbreedte, de ontsluiting en de draagkracht van de omgeving.

Met het project ‘Levendige stads- en dorpskernen voor een klimaatneutraal Vlaams-Brabant’ ging Bond Beter Leefmilieu samen met gemeentebesturen op zoek naar concrete oplossingen voor kernversterking. Het resultaat werd gepubliceerd als een receptenboek met voorbeelden en instrumenten die steden en gemeenten kunnen inzetten. Het RUP van de gemeente Opwijk werd geselecteerd als voorbeeld van het recept ‘Bouwdichtheden gebiedsgericht verhogen’.

Sinds het RUP Opwijk gidst(e) Antea Group een aantal gemeenten in vergelijkbare RUP’s in de Brusselse Rand, zoals de gemeenten Machelen, Merchtem, Kraainem en Zaventem. 

Klik hier voor het volledige receptenboek.