citygate_1.jpg

Anderlecht krijgt met CityGate II een nieuwe duurzame stadswijk

Antea Group werkt vanuit de tijdelijke vennootschap SBa/KSA/AHA/noA mee aan deze herontwikkeling

wo, 09/10/2019

CityGate II – P’etite île, dat op de oude site van een farmabedrijf komt, moet economische activiteiten, winkels, woningen, scholen en openbare ruimten in de wijk brengen. Binnen een gezamenlijke overheidsopdracht werkt citydev.brussels hiervoor samen met de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM). Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven.

Eind september werd het winnende project voorgesteld. De opdracht werd toebedeeld aan de tijdelijke vennootschap SBa/KSA/AHA/noA, een internationaal team dat bestaat uit noAarchitecten, Sergison Bates architects, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Aurélie Hachez Architecte, BOOM Landscape, Group D, Détang Engineering, Antea Group, daidalos peutz en Codives.

Het project in de wijk Klein Eiland in Anderlecht valt binnen het bijzonder bestemmingsplan Biestebroek en binnen de zone van het Kanaalplan. CityGate II voorziet het bouwen van 400 woningen, waarvan 277 sociale. Daarnaast is er ruimte voor een Franstalige methodeschool “Ecole de Tous” voor 1.250 leerlingen en ongeveer 15.000 m² voor economische activiteiten en parkeerplaatsen. Op vlak van duurzaamheid haalde het internationaal team inspiratie uit de principes van prefab, hergebruik en recyclagematerialen.

De start van de werken is voorzien voor februari 2022. De bouw zou begin 2025 voltooid moeten zijn.